Vrije dag

In het stukje van gisteren was ik vergeten te schrijven dat we het met de ‘directrice’ ook nog even over het verkeer in Libanon hebben gehad. Zeer verhelderend was dat!
Wij hebben het er natuurlijk iedere keer over als er weer een malloot rechts inhaalt of zich ergens tussen wringt waar hij never nooit niet tussen past. Waarom doen ze het? Waarom geef je bij een opstopping juist gas en wurm je je tussen auto’s en vuilnisbakken door om vooraan in de opstopping totaal klem te komen zitten? Wat bezielt ze? Denken ze niet na?
Afijn, hier komt het antwoord, zoals uitgelegd door Lena:
“Het is leuk! Het is een LunaPark. Lekker zoef zoef links rechts of tegen het verkeer in.”
Ze kreeg werkelijk helemaal glimoogjes toen ze het zat te vertellen!
“Shortcurts zoeken was ook geweldig leuk. Is het straatje links te druk, dan ga je rechts… Jippie! Gewoon rechtdoor rijden is ‘boring’.”

Dus, toen we vanmorgen in de auto stapten hebben we maar besloten om er op die manier tegenaan te kijken. En dat kwam goed uit, want onderweg naar Byblos reden we in Beirut flink verkeerd, dus konden we hieperdepiep een enorm LunaPark door voordat we weer op de grote weg zaten.
Ik neem aan dat je wel begrijpt dat wegwijsbordjes hier ook niet perse eenduidig zijn…

De reden dat we naar Byblos zijn gegaan is vrij simpel. Het verkeer is, ondanks dat ik erg van pretparken houd, toch nog wel een dingetje. Dus als het mogelijk is, ben ik liever al een dag van tevoren als in de plaats van het optreden. Dat scheelt ‘s morgens heel wat stress.
Bovendien wist ik nog van de vorige keer dat Byblos een ontzettend leuk stadje is, met een middeleeuws kasteel dat ik graag zou willen bezoeken.
Mijn herinnering klopte. Ontzettend leuk stadje, vol gezellige, beetje Mediterraans aandoende terrasjes. Met het bewuste kasteel waar nog een onwaarschijnlijk gave opgraving van zo ongeveer heel Byblos uit de hoogtijdagen, toen ze nog een grote handelsstad waren, omheen lag. Die hoogtijdagen waren vanaf rond 300 voor Chr. Veel handel in perkament met de Grieken en Egyptenaren bijvoorbeeld (Bublos betekent papier in het Grieks),. De Arabische naam voor Byblos is Jbeil.

byblos-winkeltjes haven-byblos kasteel-byblos opgraving-byblos theater-opgraving-byblos

Aan het eind van de dag een leuk supergoedkoop hotelletje gevonden (we moeten wel een beetje op de kleintjes letten), met een warempel prachtig uitzicht over zee.

uitzicht-hotelkamer

We kwamen niet op onze kamer voordat de eigenaar ons het geheim van een goed bakkie Arabische koffie had laten zien en proeven, samen met nog een complete uiteenzetting over het leven, religie, dat man en vrouw samen één zijn en alle religies eigenlijk ook, maar dat de interpretatie helaas soms wat te wensen over laat. Hij vatte het uiteindelijk samen door te zeggen dat het om een ‘warm heart’ ging.
Oja… En dat feesten vooral zijn om terug te kijken en te leren!
Toen we aangaven dat we graag naar onze kamer wilden zei hij: “Aha, net als mijn ex. Die vond ook dat ik teveel praatte”. En daar had ‘ie eigenlijk best een beetje gelijk in. Al was het weer een mooie ervaring. Zo’n ontvangst krijg je niet in het ‘Bastion Hotel’ in Rijswijk.

Nog even ter info: 18 graden (achttien!). En nog steeds lopen ze hier met mutsen op en gaan sommige mensen niet naar hun werk vanwege de kou…

Terug naar het blog-overzicht