Riyaq

Het schooltje van vandaag bevindt zich in de Evangelische Kerk in Riyak. Dit is zo’n schooltje waarbij er ‘s morgens en ‘s middags verschillende kinderen in de klas zitten.
Voor mij maakt dat natuurlijk geen bal uit. Het was bij allebei even leuk.

Dankzij de kerk was er zelfs een microfoon. Die heb ik maar aan de tolk gegeven. Het is belangrijker dat de kinderen hem kunnen verstaan dan mij. Alhoewel er hele stukken in zitten waarbij ik zeker weet dat ze geen benul hebben wat er aan de hand is, maar dat is dan weer het voordeel van goochelen… Het is supervisueel en dat werkt altijd!

publiek

De tolk van vandaag vond het zelf minstens zo leuk als de kinderen, want hij stond er continue met z’n neus bovenop. Op een gegeven moment ston hij serieus vlak voor m’n neus, zodat de kinderen helemaal niets meer konden zien. Maar tolken kon ‘ie!

toverstaf-met-tolkj

Halverwegen de koekjestruc, de ‘Grande Finale’ van de voorstelling zeg maar, kwam er een juf het podium op om te zeggen dat we moesten stoppen. Want de tweede groep stond klaar. 5 Minuten discussie was het gevolg (met ondertussen 2 kinderen op het toneel met een pan in hun hand om de koekjes tevoorschijn te toveren). Afijn, ik wist haar te overtuigen dat het toch echt nog wel even leuk was om de truc af te maken. En bovendien had ik met de dominee een tijd afgesproken, dius ik wist dat ze ongelijk had. We hadden tijd zat. Uiteraard sprak ze geen engels, wat de discussie er natuurlijk niet echt makkerlijk op maakte. Maar goed, de koekjes kwamen met enige vertraging tevoorschijn, dus iedereen blij.

De tweede groep had er ook zin in.
Op een gegeven moment moet een jongetje een kip nadoen, waarna ik een ei uit z’n gat haal (tenminste zo lijkt het…). Als je daar een beetje een wat grotere jongen voor neemt, is dat extra grappig. Want die weet zich dan n iet zo goed raar met z’n houding. Beetje soort van genant. Daar houd ik wel van.

jongetje-doet-een-kip

Een andere truc (cards accorss) is een ongeloofelijk succes. Niet omdat het zo’n goeie truc is (twee kinderen zitten ieder op 10 speelkaarten. Op wonderbaarlijke manier verplaatsen er 3 kaarten van de een naar de ander). Het is voor goochelaars een vrij bekende en niet perse supergoeie truc. Maar in dit geval laat ik de kaarten door een konijn van de een naar de ander toveren. Het konijn graait onder de billen van kind 1 en wandelt met de (onzichtbare) kaart naar kind 2. Maar bij het pakken van de kaart en neerleggen bij de ander maakt het konijn een raar geluidje. En DAT is wat ze zo grappig vinden. Echt. Alleen maar Ppffrrtt en ze liggejn krom van het lachen. Soms is het leven zo simpel…

cards-accross

Bij het afscheid weer een enrome berg PlayDoh achter gelaten, dus die kunnen voorlopig kleien tot ze een ons wegen.

De dominee stond erop dat we met hem mee gingen voor de lunch, dus je raadt het al… Vanavond weer niet gegeten. Niet alleen stond de tafel weer bomvol met vlees, humus, salade, en alles wat ze maar konden verzinnen zoals kikkers – ik had er al 3 op voordat ik doorkreeg wat het was. Toen we klaar waren zei de grapjurk dat er ook nog een toetje kwam. Wij zaten al ramvol, maar voor de beleefdheid hebben we ook nog een tafel vol fruit weten weg te werken. en dan ├ęcht fruit! Sappige peer, mandarijnen, annanas “excuses, want dit is niet Libanees, maar wel lekker!” En zo is dat.
Er stond trouwens nog een soort taartje met pistachenootjes op tafel (die ging doodleuk in vieren). Die hadden we nog niet eerder gezien. Maar lekker! Allemachtig. Mierzoet natuurlijk en zo onwaarschijnlijk machtig. Simone trok het na 3 hapjes al niet meer.
Ikzelf doe wel weer aan de lijn als ik terug kom. M’n vngers heb ik erbij opgegeten. Heerlijk!

Deze dominee runde ook nog een schooltje valkbij de Syrische grens. 200 kinderen. Dus we hebben afgesproken dat ik over 2 jaar weer terug kom en dan ga ik ook naar die school.

PS: Ook nog wel leuk om te vertellen is dat we bij het zoeken naar de school de hulp hebben ingeroepen van de politie, die daarop instapte en voor ons uit naar de school is gereden. Service van de zaak…

Terug naar het blog-overzicht